Cele mai importante descoperiri medicale

de: Andrada Bonea
07 07. 2015

Am putea spune că medicina și tehnologia se aseamănă destul de mult. Așa cum în tehnologie apar în mod constant viruși, pentru a căror combatere sunt necesare programe noi, în medicină apar boli care necesită tratamente îmbunătățite. Așadar, am realizat o listă cu cele mai importante descoperiri medicale, fără care domeniul sănătății nu ar fi fost același.

Desigur, acestea nu pot fi clasificate, iar pe lângă ele se mai găsesc multe altele, cu o importanță la fel de mare. Totuși, le considerăm unele dintre cele mai importante descoperiri medicale pentru că au fost făcute timpuriu, iar fără aceste noțiuni nu ar fi fost posibile alte cercetări și studii avansate.

Cele mai importante descoperiri medicale – ADN-ul

Probabil că îţi aduci aminte de orele de biologie şi chimie din şcoală în care ai învăţat despre acidul dezoxiribonucleic, cunoscut prescurtat drept ADN. Vorbim despre o substanţă care se găseşte în fiecare celulă vie a organismelor şi care este esenţială pentru identitatea fiecărui individ, astfel că poate fi folosită, de exemplu, pentru identificarea reală a părinţilor unui copil sau a unui infractor.

Structura de spirală dublă a ADN-ului a fost descoperită pentru prima oră în 1953 de americanul James D. Watson și britanicul Francis Crick, însă la vremea respectivă existau numeroase alte echipe care luptau pentru a identifica compoziţia acestei substanţe.

Codul nostru genetic ne stabilește inclusiv anumite vulnerabilități și puțini știu că ADN-ul nostru are inclusiv, înscrise în el, detalii despre lungimea vieții noastre. Motivul principal pentru care îmbrătrânim și murim este degradarea ADN-ului, care, datorită diviziunii celulare de-a lungul timpului, ajunge să piardă din informația genetică din cromozomi. Deși telomerii au rolul de tampon în acest proces, fiind segmente inutile ale cromozomilor care sunt gata a fi pierdute în cadrul diviziunii celulare, acestea nu pot face față degradării ADN-ului la infinit.

Cele mai importante descoperiri medicale – Penicilina

Până la descoperirea antibioticelor, aproape orice infecţie produsă de răni era practic mortală. Lucrurile s-au schimbat însă radical în momentul în care Alexander Fleming a descoperit întâmplător o substanţă capabilă să distrugă stafilococii, bacterii patogene care pot produce infecţii în corpul uman. Această substanţă, identificată mai târziu drept Pennicilium notatum, fusese lăsată peste noapte printre stafilococi şi generase apariţia unor microorganisme albastre.

Pentru conceperea unui antibiotic, Fleming a avut nevoie de sprijinul direct al altor trei oameni de ştiinţă: australianul Howard Florey, germanul Ernst Boris Chain și britanicul Norman Heatley. Producţia de serie a penicilinei, primul antibiotic din lume, a început în Statele Unite ale Americii în 1945, la scurt timp după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. În acelaşi an, Fleming şi colaboratorii săi au obţinut Premiul Nobel pentru această descoperire.

Cele mai importante descoperiri medicale – Insulina

Nu cu foarte mult timp în urmă, diabetul de tip 1, asociat persoanelor al căror organism nu pot produce insulina, avea o mortalitate foarte ridicată. Lucrurile au început să se schimbe din 1921, însă adevăratul inventator al insulinei este controversat.

Medicul român Nicolae Paulescu a publicat o serie de cercetări cu privire la rezultatele studiilor sale despre acţiunea extractului pancreatic în cazurile de diabet. Opt luni mai târziu, cercetătorii de la Universitatea din Toronto, printre care Frederick Grant Banting, Charles H. Best şi John J.R. Macleod, anunţă că au reuşit să izoleze substanţa numită de ei insulină şi să o transfere bolnavilor de diabet. Practic, Paulescu descoperise aceeaşi substanţă ca cercetătorii canadieni, fără însă să o numească într-un anumit fel. Ulterior, Banting şi Best au negat influenţa rezultatelor la care a ajuns Paulescu.

Doi ani mai târziu, James B. Collip a reuşit să elimine o mare parte din efectele secundare ale tratamentului cu insulină. În prezent, chiar dacă nu există un tratament pentru vindecarea completă, insulina ajută la menţinerea unei stări de sănătate relativ bună pentru bolnavii de diabet.

Descoperirea și folosirea razelor X

Analizele medicale nu ar fi la fel fără una dintre cele mai importante descoperiri medicale moderne. Fizicianul german Wilhem Conrad Rontgen, în timpul unui experiment banal din 1885, a bombardat un corp metalic cu electroni rapizi şi a descoperit că acesta emite radiații foarte penetrante.

A intuit potenţialul şi a aplicat razele X pe mâna soţiei sale, iar rezultatul a fost spectaculos: a rezultat o radiografie în care se puteau vedea clar oasele degetelor şi un inel, dar nu şi carnea. Întrucât nu cunoştea natura acestora, le-a botezat raze X, dar acestea sunt cunoscute şi sub numele de raze Rontgen în Germania. Această tehnologie este folosită în prezent în spitale din întreaga lume.

Cele mai importante descoperiri medicale – Anestezia

Fără anestezie, operațiile ar fi mult mai dificile. Anestezia este o metodă prin care, temporar, se împedică percepţia durerii. Este realizată cu ajutorul unor substanţe chimice sau fizice(temperatură scăzută). Istoria sa, spre deosebire de celelalte descoperiri medicale despre care am vorbit, este ceva mai controversată.

Primele sale forme există încă din secolul 15. În 1493 este descoperită „apa albă” sau vitriolul dulce, o substanţă chimică cu efect narcotic, care este redenumită apoi eter în 1792. În 1800, Humphrey Dawy descoperă protoxidul de azot. Doi ani mai târziu, Adam Serteurner descoperă morfina.

Perioada contemporană se bazează pe cunoștințe temeinice de farmacologie, fiziologie sau farmacodinamie. Apare anestezia şi terapia intensivă ca discipline distincte în medicină, cu domeniu de activitate şi limite. Sunt perfecţionate tehnici vechi şi introduse tehnici noi.

Scopul oricărei anestezii este înlăturarea durerii. Narcoza sau anestezia generală constă în administrarea diferitelor substanţe chimice, care vor împiedica perceperea senzaţiei dureroase. Analgezia, pe de altă parte, acţionează asupra fibrelor nervoase, împiedicând transmiterea semnalelor dureroase.

Descoperirea vaccinului contra variolei

Una dintre bolile care a fost eradicată complet în lume este variola, care avea o rată de mortalitate între 20% și 60%. Fizicianul britanic Edward Jenner a descoperit, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, că o lăptăreasă era imună la această boală, datorită faptului că fusese expusă la virusul vaccinia, foarte asemănător celui care provoacă variolă. Astfel, Jenner a izolat acest virus şi a creat primul vaccin eficient împotriva variolei.

Datorită unor programe intense de vaccinare, numărul cazurilor de variolă a scăzut treptat în întreaga lume. Ultimul caz de variolă raportat la nivel global s-a petrecut în Anglia în 1978, iar în 1980, boala a fost declarată ca fiind eradicată.